Při nákupu nad 500 Kč 🎁 dárek za 1 Kč, nad 700 Kč je doprava zdarma.
Užitečné tipy pro úspěšné zvládnutí novoročních předsevzetí

Užitečné tipy pro úspěšné zvládnutí novoročních předsevzetí

Seznamy novoročních předsevzetí bývají občas příliš ambiciózní, a tak se stává, že se některých cílů, vystresovaní a s pocitem selhání, nakonec raději vzdáme. Co můžeme udělat proto, abychom si stanovili realistické cíle a byli v jejich dosahování úspěšní? Přinášíme vám několik užitečných rad, jak svá předsevzetí plnit s lehkostí a radostí.

Předsevzetí často zahrnují plán s něčím přestat, nebo naopak do života něco nového začlenit. Základem pro úspěšné zvládnutí jakékoli změny je uvědomit si, o co přesně nám jde a proč. O změnu musíme skutečně stát, být k ní vnitřně motivováni. Vnější motivace, ať už ze strany rodiny, médií nebo přátel, obvykle příliš úspěšná nebývá. První rada tedy zní: VŠE SI DOBŘE PROMYSLET. Výsledkem může být i zjištění, že jste spokojeni a nic v tuto chvíli měnit nechcete. Dobrým nástrojem je bilanční cvičení, kdy si každý večer napíšete seznam věcí, které vás během dne potěšily. To vám pomůže vyjasnit si priority a plánovat život přesně tak, jak chcete. Praktickým pomocníkem v tomto ohledu může být diář Love Your Self s tradičním kalendáriem a místem pro poznámky, který vám každý den připomene, jak důležitá je při všem, co děláte, sebeláska.

Druhou radou je VYTYČIT SI REALISTICKÉ CÍLE a zajistit optimální startovací podmínky pro jejich realizaci. Tělo i mysl si potřebují zvyknout na jakoukoli změnu – dopřejte si proto dostatek času na adaptaci. Pro úspěšné zvládnutí cílů je rovněž dobré zaměřit se vždy na jednu věc, nehonit se takzvaně za několika zajíci najednou. Nejste-li si jisti, že to dokážete sami, nebo už za sebou máte nějaký neúspěšný pokus, není od věci vzít si na pomoc odborníka nebo se do nesnadného úkolu pustit v rámci skupiny lidí se stejným cílem. Vaše odhodlání, vůle i motivace se znásobí, když se vaše síly spojí. Výbornou technikou ke zvládnutí zdánlivě nedosažitelných cílů je takzvané „porcování slona“, kdy si těžký úkol rozdělíte na dílčí úkoly. S odškrtáváním splněných kroků se pak pojí pocit zadostiučinění a chuť do další práce.

Jedna z nejdůležitějších rad pak zní: NECHTÍT VŠECHNO HNED! Některá změna se může projevit teprve po několika týdnech, ba i měsících, to ale neznamená, že neděláte pokroky. Abyste měli pocit, že se věci hýbou správným směrem, můžete svou aktivitu průběžně monitorovat. Velice užitečným nástrojem k tomu je týdenní nedatovaný diář Note to self. Díky praktickému rozvržení v něm lze sledovat vlastní pokroky i dosažené cíle. Zapisujte všechny úspěchy i chyby! Tím získáte objektivní zpětnou vazbu, která vám pomůže zlepšovat se a držet se svých předsevzetí. Za drobná selhání nebo neúspěchy se netrestejte! Mozek pak má tendenci se dalším podobným zkušenostem vyhýbat, tudíž může velice rychle dojít k tomu, že se cíle vzdáte. Postupné změny bývají účinnější, radujte se proto z každého menšího úspěchu a buďte k sobě laskaví. Zde vám bude nápomocný Laskavý diář vytvořený ve spolupráci s koučkou Lenkou Procházkou. Obsahuje mnoho užitečných rad, výzev i povzbuzení pro psychickou pohodu.

Při dosahování cílů bývá klíčový DOBŘE NAPLÁNOVANÝ PROGRAM, jehož nezbytnou součástí by měl být čas na odpočinek a regeneraci. S plánováním vám může pomoci nedatovaný zápisník My Bullet Planner, díky němuž budete pravidelně sledovat své návyky, vytvářet si to-do listy a stanovovat cíle. Zároveň vám poskytne spoustu místa k vytvoření vlastního plánovacího systému. Díky nedatovanému kalendáriu jej můžete začít používat klidně hned.

Nebojte se vrhnout do plnění svých novoročních předsevzetí! Budete-li se řídit radami výše, budou vaše cíle dosažitelné a vy můžete být spokojení nejen po celý tento rok, ale i ty další!

Co hledáte?

Košík