Při nákupu nad 500 Kč 🎁 dárek za 1 Kč, nad 700 Kč je doprava zdarma.
Oslavte s námi 80. narozeniny Malého prince!

Oslavte s námi 80. narozeniny Malého prince!

„Správně vidíme jenom srdcem. To, co je důležité, je očím neviditelné.“ Poznáváte citát z Malého prince? Kdo by neznal slavné dílo francouzského spisovatele a letce Antoina de Saint-Exupéryho, jenž svým příběhem o malém chlapci vstoupil do srdcí čtenářů celého světa? Tušíte však, odkud autor kouzelného díla plného metafor a hlubokých myšlenek čerpal inspiraci? Pojďte se s námi u příležitosti 80. výročí vydání Malého prince blíže podívat na zvláštní okolnosti vzniku této kultovní knihy oblíbené dětmi i dospělými!

Ze života Exupéryho
Věděli jste, že hlavním zdrojem inspirace příběhu o pilotovi, který se po havárii letadla setkává v poušti s Malým princem, byla pro Exupéryho vlastní zkušenost? Svět aviatiky a létání byl pro autora již od dětství velkým lákadlem a později i životní vášní, která se rovněž odrážela v jeho literární tvorbě.
Během své kariéry prošel řadou náročných situací včetně havárie letadla. Jako vyučený pilot nejprve narukoval do první světové války, kvůli zranění lebky ale nemohl ve službě dále pokračovat. Vášeň pro létání ho však neopustila, začal proto pracovat pro leteckou poštu (z této inspirace vznikla kniha Válečný kurýr). V roce 1935 se při pokusu o překonání rekordu na trase Paříž – Saigon se svým letadlem zřítil do pouště, kde strávil několik dní. Nehostinné podmínky vyprahlé pouště, nedostatek jídla i tekutin způsobily halucinace. Tento traumatizující zážitek posléze zhmotnil v povídce Letec. K tématu se vrátil i později a v jeho hlavě začal vznikat slavný příběh… Knížka Malý princ vyšla v New Yorku, kde ji také autor napsal, odtržený od přátel a od vlasti, což ho při její tvorbě rovněž ovlivnilo. Celosvětového úspěchu se však dočkala až po autorově záhadné smrti během průzkumného letu.

Notique a Malý princ
Oslavte spolu s námi 80. narozeniny Malého prince! Na e-shopu www.notique.cz najdete řadu produktů s motivy této jedinečné knížky. Potěšte své blízké nebo udělejte radost sami sobě a vyberte si z nabídky krásných, praktických předmětů či stylových doplňků s oblíbeným pohádkovým hrdinou. Tak se mrkněte na náš web. Věříme, že naše úžasná kolekce nadchne všechny milovníky Malého prince – a nejen je!

Co hledáte?

Košík