Při nákupu nad 500 Kč 🎁 dárek za 1 Kč.
Zapisuji, tedy jsem

Zapisuji, tedy jsem

Život v dnešní zrychlené době s sebou přináší mnoho negativních vlivů, kterým jsme nuceni čelit, a jež mají nepopiratelný vliv na lidskou psychiku. Denně se setkáváme s přívalem vizuálních podnětů, záplavou statusů na sociálních sítích a nespočtem zpráv. Tento permanentní tok informací však může vést k mentálnímu zahlcení, a tím i snižovat naši schopnost se soustředit. A displeje mobilních telefonů a tabletů nám v tomto nepomáhají, právě naopak. V článku proto přinášíme několik tipů, jak se vůči těmto vlivům efektivně bránit, a docílit tak větší spokojenosti a klidu.

 

Máte těžkou hlavu? Přeneste své myšlenky na papír!
Přestože nám technologie život v mnohém usnadňují, přináší tento společenský pokrok také určitá negativa, na která se jako společnost nestíháme adaptovat. Jmenovat můžeme například všudypřítomné zrychlení a tlak na výkon, s čímž nám mají pomáhat mobilní telefony, notebooky a jiná digitální zařízení, které se staly přirozenou součástí našich každodenních životů. Aniž bychom si to však uvědomovali, výsledkem této symbiózy jsou mnohdy úzkosti, stres a celková nepohoda. Jak tomu čelit? V Notique věříme, že může pomoci léty osvědčený papír a tradiční způsob zapisování. Papír totiž působí na lidskou psychiku, na rozdíl od digitálního displeje, blahodárně a často i terapeuticky. Zapisování poznámek nutí člověka přirozeně zpomalit a umožňuje mu ponořit se do vlastních myšlenek.

Calming paper
Svěřit se deníku může být podobné jako se svěřit se terapeutovi. Momenty, kdy se posadíme nad stránku papíru, jsou jen naše. Jsou to chvíle, kdy můžeme na chvíli zpomalit, srovnat si myšlenky a nechat je plynout. K větší pohodě a uvědomění si vlastního štěstí, může dopomoci také jednoduché „cvičení“. Vyčleňte si každý den pár minut, vezměte si notes nebo diář, a napište si tři věci, které vám během dne udělaly radost nebo vás posunuly dál na cestě k vašemu cíli. Čím více si zapíšete, tím snadněji se zorientujete v sobě, ve svém životě a v tom, co pro vás znamená štěstí.

Papír nebo Word?
Pozitivní vliv pořizování zápisu na papír prokázalo rovněž několik studií. Výsledky některých z nich například ukazují, že skupina lidí využívající papírového zápisníku, vykazovala lepší výsledky mozkové aktivity související s pamětí, vizuální představivostí i jazykem než účastníci spoléhající na elektronická zařízení. Lidé, kteří si zapisovali poznámky do sešitu, byli při odpovídání na otázky podstatně rychlejší a přesnější. Pokud vás tedy čeká zkouškové nebo si jen chcete zlepšit v úrovni cizího jazyka, doporučujeme při učení raději sáhnout po klasickém notesu. Díky klasickým zápiskům se navíc zlepšují dovednosti, které nám pomáhají si poznámky zapsané na papír znovu vybavit. Kompletní studii najdete zde.

Plánování jako cesta ke spokojenosti
Už římský filozof Seneca poukázal na to, že „není málo času, který máme, ale mnoho času, který nevyužijeme.“. No jo, to se snadno řekne, ale jak toho docílit? Ačkoliv se to zdá jako klišé, správné plánování aktivit je skutečně klíčem k úspěchu. Nejen, že díky efektivnímu plánování vnesete do svého života určitý řád, získáte navíc volný pro sebe a své blízké. Naplánujte si svůj čas smysluplně s diáři Notique. Věříme, že i hektický den, když si ho dobře naplánujeme v diáři, se dá zvládnout v klidu. Že se dá naučit na státnice. Že zakroužkovat narozeniny někoho blízkého v kalendáři nám připomene, jak důležité je být spolu. Kromě tradičně nabízených titulů může v nové sezóně vylepšit vaši duševní pohodu přes 100 novinek v různých jazykových mutacích.

Notique. Note to self. Zapište si pro sebe.

Co hledáte?

Košík